فهمیدن با دانستن چه فرقی دارد؟
امروز خیلی اتفاقی به یک جمله از آیزاک آسیموف برخوردم که میگفت:
«لذت اصلی در فهمیدن است؛ نه در دانستن!»
بعد یاد همۀ آن دفعاتی افتادم که موقع آموزش هر دوره، نوشتن هر کتاب و هر مقاله تاکید داشتیم:
«فهم! فهم! ما باید فهم ایجاد کنیم. ما باید بفهمیم!»
اما خب فرق «دانستن» و «فهمیدن» در چیست؟
دانستن، یک مهارت است که از طریق تجربهکردن خود فرد یا تحصیل او بهدست میآید. دانستن درباره اطلاعات و حقایقی اتفاق میافتد که قبلاً ثابت شدهاند و مای نوعی در موردشان مطمئن هستیم.
فهمیدن، یک فرآیند روانشناختی است که در مغز ما اتفاق میافتد. وقتی که ما موضوع، موقعیت، شیء یا هرچیزی را درک میکنیم، درباره آن فکر میکنیم و میتوانیم از دانستههایمان استفاده کنیم، آن را فهمیدهایم.
فرآیند دانستن خیلی سادهتر و سریعتر از فهمیدن اتفاق میافتد. وقتی که شما موضوعی را میدانید، میتوانید آن را تعریف، بازگویی، دستهبندی و نقل قول کنید؛ اما وقتی مطلبی را میفهمید، تمییز دادن، تفسیر کردن، شرح دادن و آموزش آن به دیگران، برایتان راحت میشود.
خب؛ حالا اینها را گفتم که به چه چیزی برسم؟
خیلی از ما، موقع تحصیل یا فراگیری یک مطلب تا مرحلۀ دانستن پیش میرویم و بعد از اینکه ظاهر قضیه را دانستیم، به همان سطح بسنده میکنیم (درست مثل درسهایی که در مدرسه و دانشگاه خواندیم و الان چیزی از آنها را یادمان نیست).
این در حالی است که یادگیری واقعی در فهم مطالب و آموزش واقعی هم در ایجاد فهم است که اتفاق میافتد. این فهم مطالب است که به شما قدرت تفسیر اطلاعات و استفاده از آنها را میدهد.
پس اگر میخواهید همیشه در حال رشد کردن و رشد دادن باشید، یک قدم فراتر از دانستن بگذارید و لذت فهمیدن مسائل را تجریه کنید.
نوشته فهمیدن با دانستن چه فرقی دارد؟ اولین بار در نوین. پدیدار شد.